Gebelikte Ses Değişikleri
Gebelik vücut fizyolojisinde önemli değişiklerin meydana geldiği bir dönemdir. Bu dönemde cinsiyet hormonlarının seviyelerinde, duygusal durumda ve fiziksel yapıda ortaya çıkan değişikler sese yansıyabilir.
Özellikle hormonal değişiklere bağlı olarak ses tellerinde kızarıklık, ödem veya kuruluk görülebilir. Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma son döneminde ise karın içi basınç artışına bağlı gelişen gastro-öezfajiyal reflü ses tellerinde olumsuz etki yapabilmektedir.
Ses kalitesi üzerine yapılan bilimsel çalışmalar günlük ses kullanımında gebeliğin son dönemine kadar ciddi değişikler olmadığını fakat son 3 ayda akciğer kapasitesindeki azalmaya bağlı olarak sesi-konuşmayı sürdürme kapasitesinde azalma olduğunu göstermişlerdir. Eğer bu dönemde yoğun ses kullanımı ihtiyacı olursa yanlış tekniklere başvurulması ses kısıklıkları ortaya çıkabilir.
Profesyonel ses kullanımı konusunda yapılan çalışmalar şarkı söyleyenlerde ses değişiklerinin yukarıda belirttiğimiz ses teli yapısındaki değişiklere bağlı olarak daha erken ve daha belirgin olduğunu göstermişlerdir. Daha yüksek basınç ile ses üretmek zorunda olduklarından dolayı bu gebe grubunda kuruluk ciddi ses sorunlarına neden olabilmektedir. Son 3 aydaki değişiklerle beraber bu gebe grubu ses sorunları yaşamaya oldukça yatkındır.
Gebelikte karşılaşılabilecek sorunlar göz önüne alındığında bu dönemde ses hijyenine özen gösterilmesi önem kazanmaktadır. Ses kullanımının azaltılması, su alımının arttırılması ve reflü diyetine dikkat edilmesi olası ses sorunlarının ortaya çıkma riskini azaltacaktır. Gebeliğin son 3 aylık döneminde ses profesyonellerinin yorucu performanslardan uzak durması önerilebilir.
Dr. Ziya Saltürk