HPV virüsü nedir?
Genellikle genital bölgede sık nüks eden siğil oluşumu ve kadınlarda rahim ağzında kansere neden olduğu bilinen bir virüstür. Cinsel yolla bulaşır. Bu virüsün 100’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Tip 6,11,16 ve 18 olarak adlandırılanları üst solunum yolunu da etkileyebilir.
HPV bir DNA virüsüdür. Bu virüsün en büyük özelliği içine girdiği hücrenin DNA yapısını bozarak kanser oluşumunu başlatabilmesidir. 16 ve 18 numaralı olarak adlandırılan tipleri kanser oluşumuna en sık neden olduğu düşünülen tiplerdir.
HPV’nin kulak burun boğaz hastalıkları açısından önemi nedir?
HPV insan vücudunda öncelikle ses tellerini etkiler, ancak ağız içinde herhangi bir yeri de etkileyebilir. Ses telinde en sık papilloma oluşumuna neden olur. Papillomlar ses telleri üzerinde birden fazla, küçük üzümsü yapılardır. Hastalar ses kısıklığı şikayeti ile doktora başvururlar. Genellikle uzun süreler boyunca geçmeyen ve giderek artan ses kısıklığı şikayeti mevcuttur. Ayrıca gırtlak kanseri olan hastaların bir kısmının lezyonlarının incelenmesinde HPV’ ye rastlanmıştır.
HPV’nin tanısı nasıl konur?
Tanı için öncelikle videolaringoskopi ile ses teli muayenesi yapılmalıdır. Kitlenin özellikleri not edilmelidir. Arkasından kesin tanı için hastadan genel anestezi altında biopsi alınmalıdır. Biopsi materyali hem patolojik olarak hem de mikrobiyolojik olarak incelenmelidir.
HPV’den nasıl korunurum?
Günümüzde sağlık marketinde bulunan bivalan ve quadrivalan HPV aşıları "proflaktik (koruyucu, önleyici) aşılar" olarak geçmektedir. Bu aşılar HPV kapılmadan veya kapıldıktan hemen sora kişilerin bağışıklık sistemlerinin harekete geçirilerek kanser oluşturmasını önlemeyi hedefleyen aşılardır.
Papillom tedavisi nasıl yapılır?
Bu hastalığın tedavisindeki en önemli problem sık nüks etme eğiliminde olmasıdır. Bu nedenle hasta ameliyat öncesinde hastalığın nüks edebileceğini bilmelidir. Tedavi için cerrahi aletler ile ya da lazer ile eksizyon şu anda güncel olarak kullanılan en sık yöntemdir.
Papillom tanısı konuldu. çevremdekilere bulaştırır mıyım?
Papillom tanısı olan kişiler çevre için bulaştırıcı değildir. Günlük eşyaların paylaşılması ya da tükrük veya ter gibi salgılarla HPV’ nin bulaştığı ispatlanmamıştır.
Op.Dr.Ceki Paltura