Vestibüler Nörit eşlik eden duyma kaybı, çınlama gibi kulak problemleri veya nörolojik problemler (felç, titreme, bilinç kaybı) olmadan aniden hızlı başlayan şiddetli vertigo (baş dönmesi) ile karakterizedir. Baş dönmesine yoğun bulantı-kusma da eşlik eder. Hastada panik meydana gelir. Hatta ölüm korkusu bile oluşabilir. Şiddetli mide bulantısı, yemek yeme ve su içmede zorlanmaya neden olabilir. Hastalık iki gün ile altı hafta arasında sürer.
Şikâyetler, başlangıçta o kadar şiddetlidir ki hastalar tek başına yürümeyi beceremezler. Günlük hayata tamamen dönmesi için uzun bir süre geçmesi gerekir. Gençlerde iyileşme yaşlılara göre daha hızlı olur. Hastalık sonrasında kalıcı hasar meydana gelmez.
Vestibüler Nörit tanısı için hem kulak burun boğaz muayenesi, hemde nörolojik muayene gereklidir. Hastalığın tanısı denge siniri etkileyen tüm nedenlerin araştırılması ve vertigoya neden olabilecek diğer rahatsızlıkların ayırt edilmesinden sonra konur. Hastaların genelinde kulak burun boğaz muayenesi normal görülür. İşitme testi, ENG testi, kalorik test tanıda kullanılır. MR beyin patolojileri ekarte etmek için planlanabilir.
Vestibüler Nörit Neden Olur?
Yapılan çalışmalarda hastalığın nedeni tam olarak aydınlatılmamıştır ve nedenin enflamasyon ya da enfeksiyon olabileceği kesin olmamakla birlikte, en önemli etken viral enfeksiyonlardır. Hastaların yarısında yakın dönemde geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu bildirilmektedir.
Vestibüler Nörit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Etken net belirlenemediği için tedavi ilk başta belirtileri gidermeye yöneliktir. Baş dönmesi çok şiddetli olduğundan hastalar yatırılarak tedavi edilmelidir. Fiziksel aktivite kısıtlanmalıdır. İlk günlerde, ilacın çabuk etki etmesi ve kusmadan dolayı ağızdan alınacak ilaçların işe yaramaması yüzünden serum ve damar içi ilaçlarla tedavi verilmelidir. Tedavide nihai amaç beyninin vertigoya adaptasyonunun sağlanmasıdır. Bu yüzden medikal tedaviye uzun dönme devam edilmemelidir. Akut baş dönmesi atağı geçtikten sonra, denge egzersizlerine hemen başlanmalıdır.
Hastalar tuz, sigara, alkol, kahve, kola, yağlı kızartmalardan dan uzak durmalı; mümkün oldukça sağlıklı beslenmelidir.
Op.Dr.Cenk Evren