Geniz eti (Adenoid) burun arkasında bulunan boşlukta (Geniz) yer alan, vücudun savunma sisteminde görev aldığı bilinen lenfoid bir dokudur. Doğumdan sonra her çocukta az da olsa geniz eti dokusu bulunabilir. Ancak yaş ile beraber bu dokunun kaybolması veya küçülmesi beklenir. Bazı çocuklarda özellikle 3 ile 7 yaş arasında geniz etinin büyüklüğü, tıkayıcı etkiler ve enfeksiyona yatkınlık gibi bir takım sorunlara yol açabilrir. Bu dönemde ve aşağıda belirtilecek şikâyetlerin varlığında uzman bir KBB hekimine başvurulmalıdır.
Tıkayıcı etkiler olarak; burun tıkanıklığı ve burundan nefes almada zorluk, buna bağlı ağızdan nefes alma, ağız açık kalması, çene yüz gelişim sorunlarının ortaya çıkması, horlama, uyku da nefes durması, uyku da huzursuzluk, uykuda tıkanıklık sendromu ile ilgili entelektüel gelişim problemleri sayılabilir. Tekrarlayan enfeksiyonlar sadece geniz eti iltihabı ile sınırlı olmayıp sık sinüzit atakları, tekrarlayan orta kulakta sıvı birikimi ve orta kulak intihabı olarak sıralanabilir.
Bu gibi durumlarda hastalara tedavi amaçlı geniz eti ameliyatı önerilir. Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında yaklaşık yarım saat süren cerrahi bir işlemdir. Genellikle ağız içerisinden yaklaşım ile gerçekleştirilir. Geleneksel soğuk cerrahi, elektrokoter, koblasyon ve lazer gibi çeşitli yöntemler kullanılmakla beraber etkinlikleri benzerdir. Ameliyat sonrası ilk 4-6 saat hastanede gözlem altında tutulan ve herhangi bir problemi olmayan hastalar, antibiyotik ve ağrı kesici tedavi ile taburcu edilir. Taburculuk sonrası genellikle bir hafta sonra bir kez doktor kontrolü uygun olur. Ameliyat sonrasında nadir de olsa kanama, solunum güçlüğü ve anestezi ile ilgi problemler olabilir, bu gibi durumlarda hastalar tekrar ameliyat alınabilir. Ameliyatta oluşabilecek riskler hakkında doktorunuzla ayrıntılı görüşmeniz gereklidir.
Ameliyat sonrası, boğaz ağrısı, ateş, ağrıya bağlı olarak geçici konuşmada güçlük veya ses değişiklikleri olabilir. Bu durumlarda doktorunuzu bilgilendirmeniz faydalı olacaktır. Özellikle ameliyat sonrası bir kaç gün çok sıcak olmamak kaydıyla, yumuşak kıvamda gıdalarla beslenmeleri ve sonrasında normal olarak beslenmeleri önerilir.
Ameliyattan sonra uykuda yaşanan sıkıntıların hızlı bir şekilde düzeldiği görülecektir. Bazı hastalarda geniz eti dokusunun tekrar büyümesi söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda doktorunuzla iletişim haline geçilmesi önerilir.
Dr.Nesrettin Fatih Turgut