Tiroglossal Duktus (Kanal) Kisti Nedir?
Tiroglossal duktus (kanal) kisti boyun orta hatta saptanan iyi huylu yapılar olup; doğumsal boyun kistlerinden en sık olanıdır.
Tiroglossal Kanal Kisti Nasıl Oluşur?
Tiroglossal duktus(kanal) ana rahmindeki ceninde tiroid bezinin gelişimini sağlayan kanaldır. Bu kanal dil kökünden başlayıp tiroid bezinin oluştuğu boyun orta hat kısmına uzanarak, gerekli kök hücrelerin tiroid bezini oluşturacağı bölgeye göç etmesini sağlar ve tiroid bezi oluşumu tamamlandıktan sonra kanal yok olur. Bu kanalı kaplayan hücre kalıntılarının normalde tiroid bezi oluşumunu tamamladıktan sonra kaybolması gerekirken, kanal boyunca sebat etmesi ile tiroglossal kanal kisti hastalığı oluşur.
Tiroglossal Kanal Kisti Kimlerde Görülür?
Bu hastalık genelde çocuk ve ergenlerde görülmesine rağmen nadiren 20 yaş üstü erişkinlerde görülebilir. Hastalık kadın ve erkek cinsiyetlerinde benzer görülme oranlarına sahiptir.
Tiroglossal Kanal Kisti Semptomları Nelerdir?
Çoğunlukla boyun orta hatta küçük bir şişlik dışında bulgu vermez ancak iltihap kaparsa kitle üzerinde kızarıklık, ağrı, kitlede büyüme ve kitleden akıntı olabilir. Çok nadir olarak yutkunma ve solunum güçlüğüne neden olabilir. Kitlenin yutkunma ve dilin hareketi ile hareket etmesi önemli bir bulgusudur.
Tiroglossal Kanal Kisti Tanısı Nasıl Konur?
Öykü ve fizik inceleme ile tanı konulabilir. Tam kan sayımı ve tiroid fonksiyon testlerine bakılmalıdır. Ayrıca tanıda ultrason yardımcıdır; Tiroidin normal yerleşiminde olup olmadığı ve kistin özellikleri ultrasonografi ile belirlenir. Tiroglossal kanal kistinin içinde tiroid bezi dokusu olabilir hatta normal yerleşiminde tiroid dokusu olmayıp sadece kist içinde olabilir.
Tiroglossal Kanal Kisti Tedavisi Nedir?
Sistrunk adı verilen ameliyat ile kist, dil tabanına kadar olan uzantısı ve hyoid kemiğin orta kısmı birlikte çıkartılır. Çıkarılan parça patolojiye gönderilerek incelenir.
Dr. Burak Olgun