Göz kapağına yapılan estetik ameliyatlarına tıp literatüründe 'Blefaroplasti' denilmektedir. Göz kapakları vücudun en ince cilt yapısı olması, çok hassas yapıları korumaları, sürekli hareket etmeleri ve çevresel-genetik faktörlerden çok kolay etkilenmeleri nedeniyle özel bir öneme sahiptirler. Yaşlanma belirtileri yüzde ilk olarak göz çevresinde oluşan kırışıklıklar ve göz torbalarının oluşumu ile 30'lu yaşlarda başlar. Geçen zamanın etkisiyle göz kapaklarının gerginliği azalır, derin kısımlarındaki yağ dokularının dışarıya doğru yaptığı baskılarla sarkmalar ve torbalanmalar oluşur. Göz kapağı ameliyatları sadece estetik nedenlerle değil, doğuştan ya da sonradan oluşabilen göz kapağı sarkıklıkları, düşüklükleri ya da göz kapağı üzerinde bulunan cilt tümörleri nedeniyle de yapılabilir. Estetik göz kapağı ameliyatları bazı hastalarımızda yukarıda saydığımız nedenlerin yanı sıra azalan görme alanlarını arttırdığı, gözleri daha kolay açabilmeyi sağladığı ve bunun sonucunda kitap okuyabilmek gibi birçok önemli günlük aktivasyonu kolaylaştırdığı için fonksiyonel nedenlerle de planlanabilir.
Yaşlanma nedeniyle göz kapakları nasıl etkilenir?
Gözlerin üzerine sarkan, ağırlık yapan cilt ve yağ dokuları görüş alanınızı daraltabilir ve bunu yenebilmek için istemsiz şekilde yaptığınız kaş kaldırma neticesinde alnınızda paralel kırışıklıklar oluşabilir. Akşamları oluşan baş ağrıları ve gözlerinizin üzerine sarkan cilt nedeniyle görme keskinliğinizin azalması yaşlanan göz çevresinin diğer fonksiyonel sonuçlarıdır. Bunların yanı sıra yaşlanan göz çevresinde oluşan kırışıklıkların ve sarkmaların yüzde neden olduğu yorgun, kızgın, uykulu görünüm nedeniyle sadece estetik sebeplerle de göz kapağı ameliyatları planlanabilir.
Estetik göz kapağı ameliyatlarının amaçları nelerdir ?
Göz kapağı estetiği ile sarkmış üst göz kapakları kaldırılabilir, göz üstünde ve altında şişkinlik yapan torbalar alınabilir, böylece göz etrafına gençleşmiş, dinçleşmiş bir görünüm kazandırılabilir. Bu ameliyat ile hastaların daha keskin ve etkileyici bakışlara sahip olmaları sağlanır. Hastaların ortak şikayetleri olan yorgun, kızgın ya da uykulu görünümleri göz kapağı estetiği ameliyatları ile düzeltilir.
Göz kapağı ameliyatına nasıl hazırlanılmalıdır ?
Göz kapağı estetik ameliyatı diğer estetik ameliyatlara nispeten daha basit bir girişim olmasına rağmen ameliyat öncesi değerlendirmelerde genel sağlık durumunuz, yara iyileşme özellikleriniz ve göz sağlığınıza yönelik araştırmalar titiz bir şekilde yapılır, herhangi bir göz şikayetinizin varlığı durumunda (göz tansiyonu, göz kuruluğu, lens ve gözlük kullanımı gibi) mutlaka bir göz hekimi konsültasyonu istenir. Ameliyattan önce kullandığınız tüm ilaçları, özellikle de kan sulandırıcı ilaçları, geçirmiş olduğunuz tüm ameliyatları mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Blefaroplasti ameliyatları genel mi yoksa lokal aneztezi altında mı yapılır ?
Lokal anestezi altında da yapılabilen göz kapağı estetik ameliyatı hasta ve hekimin ortak kararları sonucunda genel anestezi altında da yapılabilir.
Estetik göz kapağı ameliyatları ne kadar sürer ?
Sadece üst göz kapağının ameliyatı yaklaşık 20 dakika sürerken, üst ve alt göz kapakları birlikte ameliyat edildiğinde 1 saat kadar sürebilir. Ameliyat sonrasında genellikle aynı gün taburcu olunur.
Estetik göz kapağı ameliyatlarının iyileşme süreci nasıldır ?
Estetik göz kapağı ameliyatı sonrasında gözlerinizin etrafında ödem (şişlik) ve kızarıklık oluşabilir. 2-3. günlerde bu şişlikler yerini morluklara bırakır ve bir hafta sonraki kontrolünüzde dikişleriniz ve göz çevrenizdeki bantlar alınırken morluklar tamamen geçmiş ve neredeyse normal bir görünüme kavuşurmuş olursunuz. Ameliyat sonrasında göz damlaları ile birlikte antibiyotik, ağrı kesici, ödem azaltıcı gibi ilaçlar doktorunuz tarafından size reçete edilecektir. Estetik göz kapağı ameliyatı sonrasındaki ilk haftada göz kuruluğuna neden olabilecek kitap okuma, bilgisayar kullanma, televizyon seyretme gibi aktivitelerden kaçınmalısınız. İlk haftanın sonunda normal aktivitelerinizi yapabilecek kadar iyi hissedersiniz ancak ağır egzersiz ve aktivitelerden dört hafta boyunca kaçınmalısınız.
Yrd.Doc.Dr.Gurkan Kayabaşoglu
gurkan@kayabasoglu.com