Kaş kaldırma ameliyatı ve amaçları nelerdir?
Yaşlanma nedeniyle yüz dokularınızın esnekliğinin azalması ve oluşan sarkmalar neticesinde alın ve kaşlarınız göz kapaklarınızın üzerine doğru kayarlar. Alında oluşan yatay çizgiler uykulu, mutsuz ya da yorgun bir yüz görünümüne neden olurken, kaşların ortalarında oluşan dik çizgiler ise kızgın bir görünüme neden olurlar. Alın germe ya da kaş kaldırma olarak bilinen ameliyatlar gözlere ve alın bölgesine daha dinç ve enerjik bir görünüm vermeyi, bu bölgeyi gençleştirmeyi amaçlar. Kaş kaldırma ameliyatlarının göz kapağı estetiği ameliyatları ile kombine edilmesi ise sadece göz çevresine yapılan ameliyatlara oranla hem göz kapaklarına, hem de kaş ve alına daha uzun süreli gençlik sağlamaktadır.
İdeal kaş nasıldır?
Değişen moda akımları ideal kaş pozisyonunu, şeklini, kalınlığını, sivriliğini, yukarı ya da aşağı yönelimini yıllar içinde değiştirmiştir. Günümüzde ideal kaş bir çizgi gibi değil yay gibi kıvrım gösteren, en yüksek noktası göz bebeğinin dış hizasında olan, kaşın başlangıcı gözün yaklaşık 1,5 cm üzerinde ve bitiş noktası gözün dış hizasının 2-2,5 cm üzerinde olan kaştır. Ayrıca ideal kaşın kıvrım yaptığı noktanın başlangıç ve bitiş noktalarının yatay bir çizgi hizasında olması ve uzunluğunun ise gözün iç hizasından başlayıp dış kısmına kadar uzanması beklenmektedir. Kaşların kendi güzelliklerinin yanı sıra, gözlerin güzelliğini de ortaya çıkaracak ve onları baskılamayacak şekilde olması da önemlidir. Kaş güzelliğinin detaylarına uygun şekilde kaş kaldırma ameliyatlarının planlaması çok önemlidir.
Kaşın başlangıç noktalarını ya da bitiş noktalarını olması gerekenden daha fazla ya da daha az kaldırmak, istenmeyen estetik sonuçlara neden olabilir. Eğer kaşların başlangıç noktaları çok kalkarsa hayret veren, şaşırmış bir ifade yüze yansır. Kaşların bitiş noktaları çok kaldırılırsa, bu sefer de kızgın bir ifade yüze yansır ve kaşlarla gözlerin ilişkisi ve etkileşimi azaltılmış, gözler fazlasıyla ortaya çıkartılmış olur ve sonuçta doğal olmayan bir görünüm ortaya çıkarır.
Kaş kaldırma ameliyatları nasıl yapılır?
Kaş kaldırma ameliyatlarında birçok farklı yöntem uygulanabilir ancak günümüzde en sık uygulanan ve en popüler olan yöntem endoskop denilen küçük ve ince kameralar yardımıyla, hiç kesi yapmadan ve iz bırakmadan yapılan işlemlerdir. Endoskopik kaş kaldırma ameliyatlarında saçlı derinin iç kısımlarında birkaç farklı noktadan küçük delikler açarak, hemen hemen hiç kanamaya yol açmadan ve iz bırakmadan ameliyatı gerçekleştirmek mümkündür. Bu yöntem sayesinde eski yöntemlerde oluşan skar (yara izi) oluşumu engellenir ve daha az şişlik oluşması ile iyileşme döneminin çok daha kısa sürmesi sağlanır.
Diğer yandan, botoks uygulamaları ile kaş kaldırılması da mümkündür. Botoks uygulaması hızlı ve basit olması açısından ayrıca ameliyat istemeyen hastalar için avantajlı bir uygulamadır, etkilerinin kalıcı olmaması ise botoksun dezavantajıdır.
Kaş kaldırma ameliyatı sonrasında iyileşme dönemi nasıldır ?
Kaş kaldırma veya alın germe ameliyatı sonrasında kaşlarınızın etrafına ve alnınıza bant-pansuman uygulanır. Bu dönemde alnınıza soğuk kompres uygulayarak ödemlerin daha hızlı inmesine yardımcı olabilirsiniz. Ameliyat sonrası dönemde alnınızda şişlik oluşabilir ancak morluk çok sıklıkla oluşan bir durum değildir. Ameliyatınızın 3. gününde saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Ameliyattan sonraki 7. günde dikişleriniz alınacaktır. Hastalar genellikle ameliyattan sonraki ilk haftanın sonunda alınlarındaki hafif şişliklerin yok olması ile birlikte kendilerini tamamen iyileşmiş hissederler. Ameliyat sonrasında geçici bir süre için kaşlarınızı ve alnınızı hareket ettirmekte zorluk ve alnınızda hissizlik yaşayabilirsiniz bu ameliyatın normal iyileşme süreci içinde beklenen bir durumdur.
Yrd.Doc.Dr.Gurkan Kayabasoglu
gurkan@kayabasoglu.com