Akut rinosinüzitin aksine, ki bu durum genellikle enfeksiyon nedeniyle meydana gelir, kronik rinosinüzitin genellikle zor ve komplike nedenleri vardır. Enfeksiyon kronik rinosinüzitin meydana gelmesine katkıda bulunabilir veya daha da kötüleştirebilir. Fakat kronik durumu olan insanlar genellikle daha uzun süreli inflamasyona sahiptirler ve bu durumu infeksiyon tek başına açıklamaz.
Sağlığı sunanlar mevcut özelliklere bağlı kalarak kronik rinosinüziti üç farklı kategoriye bölerler
Nazal polip olmadan meydana gelen kronik enfeksiyon –nazal polipsiz kronik rinosinüzit; rinosinüzitin en yaygın tipidir. Rinosinüzitin bu formuna, sinüs tabanında şişmeye ve irritasyona farklı faktörler neden olabilir. Örneğin havadaki allerjenler, havadan gelen irritasyonlar ve enfeksiyonlar gibi. Bu faktörler her hastada farklıdırlar.
Nazal polipli Kronik rinosinüzit; Kronik rinosinüzitli bazı insanlar burunlarının veya sinüslerinin içinde nazal polip denen anormal büyümelere sahiptirler . Polipler sinüslerin tıkanmasına neden olabilecek kadar büyük ve çok sayıda olabilirler.Poliplerin oluşumu bilimsel olarak tam açıklanamamıştır. Tedavi, polipleri küçültmek için ilaç veya poliplerin cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Bazı insanların her iki tedavi yöntemine ihtiyacı olabilir.
Mantar alerjili Kronik rinosinüzit "alerjik fungal rinosinüzit"; Kronik rinosinüzitli bazı insanlarda sinüsler içindeki mantarlara karşı güçlü bir alerjik tepki gelişebilir. Havada az miktarda mantar sporları vardır ve çoğu kişi sorunsuz bir şekilde mantar sporları içeren havada nefes alabilir. Ancak, bazı kişilerde mantar alerjisi sinüs tabanında, sinüsleri dolduran kalın ve yoğun mukus yapımına neden olur. Kronik rinosinüzitin bu tipinin teşhisi için, sağlık kuruluşu sinüs içerisinde kalın mukus görüp, mikroskop altında mukus içinde mantarı görmek ve hastaların mantara allerjisi olduğunu göstermek zorundadırlar.
Çeşitli faktörler, kronik rinosinüzit oluşturma riskini artırabilir veya sinüziti olanlarda belirtileri kötüleştirebilir. Bu faktörler aşağıda sıralanmıştır.
Alerjiler; Kronik rinosinüzit hastalarında genel popülasyondan daha yaygın allerji görülür. Toz akarları, hayvan tüyü, küf ve hamamböceği yaygın görülen allerjenlerdir. Kötü kontrol edilen Kronik rinosinüzitin belirtilerini kötüleştirebilir.
Tütün dumanı ya da havadaki tahriş edici maddelere maruz kalma;Sigara dumanı veya formaldehit gibi bazı çevresel toksinlere maruz kalma, kronik rinosinüzit riskini artırabilir.
İmmün sistem bozuklukları;Kronik rinosinüziti olan çoğu insanın normal bağışıklık sistemleri var. Ancak bağışıklık sistemi sorunları olan insanlar artmış kronik rinosinüzit riski altındadırlar. Onlarda aynı zamanda kulak ve göğüs enfeksiyonları gibi diğer enfeksiyonlar, tekrarlayan sorunlar olabilir.
Viral enfeksiyonlar; Bazı insanlarda tekrarlayan viral enfeksiyonlardan sonra kronik rinosinüzit gelişebilir (örneğin yaygın soğuk algınlığı gibi)
Septum deviasyonu; Burun deliklerini ayıran kıkırdak parçasına septum denir. Normalde düz olması beklenen septum toplumun yaklaşık yarısında düz değildir. Ve bu duruma septum deviasyonu adı verilir. Bu doğuştan mevcut olabilir ya da burun yaralanması sonucu gelişebilir. Septum deviasyonu sinüs mukus drenajını bozup kronik rinosinüzit gelişmesi riskini artırır.
Op.Dr. Baver M. Şimşek