Ne yazık ki, kronik rinosinüzitli insanlarda genellikle belirtileri kontrol altında tutmak için ömür boyu tedavi gerekir. Çeşitli tedavi seçenekleri Kronik rinosinüzit olan kişiler için kullanılabilir, ancak tüm tedaviler tüm insanlar için uygundur değildir. Bu tedavilerin farklı kombinasyonları vardır ve Kronik rinosinüzit tipine bağlı olarak tavsiye edilir. Sizin belirtilerinizin şiddetine ve diğer koşullara bağlı olarak (örneğin alerji veya astım gibi) hekiminizin size önereceği tedavi şekli değişiklik gösterebilir.
Sağlık sağlayıcıları genellikle belirtileri ve inflamasyonu kontrol altına almak için agresif tedavi ile başlar ve daha sonra zamanla daha az agresif bir yaklaşım ile değiştirmenizi önerir.
Kronik rinosinüzitin potansiyel tedavileri aşağıdakileri kapsar:
Yaşam tarzı değişiklikleri; Kronik rinosinüziti olan kişilerde sigara içimini durdurmak gerekir. Sinüs problemlerine katkıda bulunan bir faktör olarak çevresel alerjileri olan kişiler, onları rahatsız eden belirli alerjenlere maruziyeti azaltmak için kendi ev ya da iş koşullarını ya da her ikisini değiştirmelidirler.
Günlük salinle burun yıkama; Kronik rinosinüzit olan hastaların salinle(tuzlu su) günlük olarak burun yıkaması yapması tedaviye yardımcıdır. İlaçları uygulamadan önce burun yıkanması mukusu uzaklaştırarak temizler ve ilaçların etkinliğinin artmasını sağlar.
Glukokortikoid içeren burun spreyleri; Kronik rinosinüzit her türlü derecelerde inflamasyon (yani tahriş ve şişme) içerdiğinden, bu inflamasyonu azaltmak için glikokortikoid içeren spreyler genellikle tedavi paketine dâhil edilir.
Glukokortikoidler; (Genel olarak "steroid" olarak adlandırılır) çok etkili anti-inflamatuar ilaçlardır. Hasta sinüslerde mukus üretimini azaltırlar ve varolan poliplerin küçülmesine yardımcı olurlar. Burun spreyleri ya da damlalar biçiminde glukokortikoid kullanımı, vücudun diğer kısımlarına etki etmediğinden yan etkileri yok denecek kadar az görülür. Spreylerin kullanımı kolay olduğu için sağlık kuruluşunuz muhtemelen başlangıçta glukokortikoid sprey denemek isteyecektir. Spreyler sinüs boşluklarının derinliklerine ulaşmazlar, ancak burun mukozası ödemini azaltıp sinüslerin drenajını rahatlatırlar. Eğer size damla reçete edilmişse damlayı belirli pozisyonlarda yatarken burun içine uygulamak gerekir
Glukokortikoid hapları; Bazı durumlarda, sağlık kuruluşunuz, ağız (oral) ile glukokortikoid (steroidler) alımını önerecektir. En sık kullanılan oral glukokortikoid prednizondur.Ağızdan alınan Glukokortikoidler genel dolaşıma geçer inflamasyonu daha iyi tedavi eder ve semptomlarda daha dramatik bir düzelme sağlar. Ancak, ağız yoluyla alınan glukokortikoidler vücutta normal immün yanıtları bastırıp yan etkilere neden olabilir, bu nedenle sadece gerektiğinde hekim kontrolünde kullanabilirsiniz.
Antibiyotikler; çoğu hastada sinüs enfeksiyonunu tamamen tedavi etmek için birkaç hafta veya daha uzun süren uzun antibiyotik kullanımı gereklidir
Montelukast içeren ilaçlar; sağlık sağlayıcıları bazen kronik rinosinüzit olan insanlara montelukast içeren ilaçlar reçete ederler. Bu ilaçlar, glukokortikoidlerden farklı bir şekilde inflamasyonu azaltarak etki gösterirler. Bu ilaçlar her kronik rinosinüzit hastasında kullanılmaz, nazal polipi ve astımı olan kronik rinosinüzit hastalarında yararlı olan ilaç grubudur.
Cerrahi; ilaç kullanımının allerji veya başka bir nedenden ötürü mümkün olmadığı veya ilaçlarla yeterince kontrol sağlanmayan hastalarda ve sinüs boşluklarını tıkayan mukus ve polipleri temizleyip sinüs açıklıklarını yeniden açmak için hekiminiz size cerrahi önerecektir.
Ameliyatın yararlı olduğu durumlar şunlardır:
- Kronik rinosinüzit belirtileri yukarıda belirtilen tıbbi tedavilerle yeterli iyileşmediğinde,
- Nazal polipler mevcutken glikokortikoid(steroid) tedavisi ile poliplerin yeterince küçülmediği durumda,
- Alerjik fungal rinosinüzit olduğunda,
- Paranazal sinüs bilgisayarlı tomografide sinüslerin drenajını engelleyen yapıların olması,
- Sinüs drenajında zorluk veya burun tıkanıklığına neden olan ciddi septum deviasyonu olduğunda,
Op.Dr. Baver M. Şimşek